Five Brothers Fat – Haarlem

Five Brothers Fat, geopend sinds 19 december 2018.

Waar voorheen een Italiaans afhaalrestaurant zat zit nu een Spaanse cava- en tapasbar: Five Brothers Fat. Het bedrijf is al een tijdje succesvol in Amsterdam, met inmiddels 2 druk bezochte zaken, en nu is het tijd om er ook één in Haarlem te openen. De zaken worden gerund door een groep van 5 vrienden en in de zaak in Haarlem is het Dennis die de zaak runt. Een vrolijke en enthousiaste jonge gast die gepassioneerd weet te vertellen over de oorsprong van het idee en ons zo in gedachten even meeneemt naar zonnige oorden. Het idee is ontstaan doordat de vrienden enthousiast en blij werden van de Spaanse La Xampanyeria in de haven van Barcelona. Het idee van cava en tapas hebben ze samen met de exclusiviteit van het cavahuis Can Paixano mee naar Nederland genomen.

Afgelopen periode waren we zelf in Spanje en we vinden de manier waarop Spanjaarden tapas serveren (als hapje bij het drankje dat je bestelt) helemaal top. Een perfect voorbeeld van het overtreffen van klantbeleving. Tapas en cava vinden we dan ook een super idee en in de aanloop naar de opening van de zaak gluren we een aantal keren door de ramen om te kijken wat de status van de verbouwing is. Nu is het zo ver en we gaan ervoor! Op zaterdagmiddag ontvluchten we het shoppende publiek en stappen de sfeervolle zaak binnen – op de 1e zaterdag dat ze open zijn. Dennis staat achter de bar en vertelt ons vrolijk het verhaal achter Five Brothers Fat. De eerste dagen waren gelijk al goed bezocht en later op zaterdag zien we dan ook dat de zaak rond een uur of 5 al helemaal vol is gelopen. De Haarlemmers en shoppers weten Five Brothers Fat dus nu al te vinden.

Na de introductie besluiten wij, met een blik op de kaart, om te kijken wat we allemaal kunnen proeven. Kijkende naar de drankenkaart zien we een leuke selectie van cava’s allemaal uit de buurt van Barcelona (Penedes). Ook is er voor de liefhebber sangria de cava blanco en sangria de cava rosat, diverse cocktails (met bijbehorende swingende barman die met plezier en vakmanschap de een na de andere creatie maakt), wijnen en een ruimte keuze gedestilleerd. We beginnen met het huis Cava. Gezien hun standaard cava een semi zoete is besluiten wij om deze over te slaan en te gaan voor de eerste brut op de kaart. De Berenguer Ramon J El Viejo Brut, geschonken in het typische glas!

Even wennen zo’n glas! Een mooie, frisse en ietwat groene cava met een fijne bubbel waarbij – we denken door de vorm van het glas – de aroma’s van tropisch fruit minder goed te herkennen zijn. Desondanks een prima begin! Naast de drankenkaart is er ook een leuke tapaskaart. Het idee is om periodiek wat hapjes toe te voegen om zo ook voor vaste gasten afwisseling te hebben. Op de kaart vinden we koude tapas zoals de gedroogde ham en conserves én warme tapas. We besluiten meerdere dingen uit te proberen. Als voorproefje krijgen we van de chef (ook een Dennis :-)) een stukje geroosterd brood met wat chorizo, die er een beetje uitziet als filet americain. Een lekkere sterke smaak die doordat ze de chorizo worst hebben gepureerd lekker zacht en en op een prettige vettig aanvoelt en proeft. We worden er helemaal blij van. Hotspot alert!

We proberen gedurende de avond diverse cava’s van de kaart, met duidelijke verschillen, in de variant brut, brut reserva en zelfs een brut nature. Qua smaken ook volop variatie: fruitige, strakke, bloemige; de een nog lekkerder dan de ander. Voor ieder wat wils dus!

Uit Spanje kennen we allemaal waarschijnlijk wel de croquetas, bij Five Brothers Fat hebben ze twee variaties op de kaart. De opties zijn: vegetarisch met knolselderij en een met bacalao (vis, red.). We krijgen drie kleine croquetas op een klein schattig bordje uitgeserveerd en ze smaken lekker, met een zacht dun en knapperige laag en een smaakvolle vulling. Mini puntje van kritiek: waarom 3 met 2 personen? Gelukkig kunnen wij goed delen haha! Tijdelijk staan er de scheermessen op de kaart, Dennis geeft aan dat hij de scheermessen mogelijk wil vervangen voor wat anders, dus gauw proberen nu het nog kan. Bij de scheermessen zit een lekkere bouillon waar je heerlijk een broodje (wauw wat zijn de broodjes hier lekker!) in kan dopen. Graag willen wij gebruik maken van de gelegenheid: alsjeblieft, laat de scheermessen op de kaart. Zij zijn to die for! Het bordje manchego en de pan con tomato (beiden niet op de foto) zijn ook absolute aanraders.

We hebben ook Frito Mixto geprobeerd: calamaris en pulpo in een lekker vissausje met wat paddenstoeltjes. Bij dit gerecht zijn drinken we de Clos Pons Floc Rose Organic cava, dit keer geschonken in een wijnglas. Een cava met een stevige mousse en een goed aroma van aardbeitjes en zacht rood fruit. De cava mooi strak (houden wij van) en door het fruitige aroma krijgt ‘ie ook een beetje een zoetig hintje, terwijl de cava absoluut geen (semi) zoete cava is. Voor ons blijkt dit voor deze avond de favoriet. De cava blijft lekker lang in je mond hangen en heeft een fijne gelaagdheid en complexiteit.

Dan is het tijd voor de burrata met bospeen, het zachte en romige van de burrata past goed bij de bite van de bospeen. We drinken er de Reserva Rose bij, een cava met een sterk aroma in de neus van rijp rood fruit en een mooie donkere roze kleur. De zaak zit dan inmiddels al bijna helemaal vol en het publiek komt zowel om te borrelen als om te eten. We zien mooie schaaltjes voorbij komen, de bediening doet zijn best het iedereen naar de zin te maken en de vleesmachine voor de charcuterie wordt veelvuldig gebruikt. Het plezier en enthousiasme spat ervan af! Wat ons betreft is Five Brother Fat dan ook een mooie geslaagde toevoeging aan het firmament van de horeca in Haarlem. Wij gaan hier nog veel vaker terug komen!

CuliHaarlem beoordeling (1-10):

  • Bediening: 8
  • Gerechten: 8
  • Entourage: 8
  • Prijs-kwaliteit: 7,5

Totaalscore: 8

Info restaurant:

Five Brothers Fat
Kleine Houtstraat 40a
2011 DN Haarlem
www.fivebrothersfat.nl
020-776 0770

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *