Restaurant Brick

In de Vijfhoek, in een zijstraat van de Gierstraat, zit restaurant Brick. Het restaurant bestaat al een aantal jaren en sinds 2 jaar is Nick er de gastheer en sommelier, die we kennen van restaurant Hout. Op de site van Brick staat: niets is teveel wanneer je een avondje uit bent bij Brick. Met hoge verwachtingen gaan we dan ook de avond van start. Als we aankomen ziet het straatje er erg gezellig uit met lampjes tussen het groen en binnen is het cosy door de sfeervolle verlichting in het restaurant. Brick heeft 2 verdiepingen met gezellige hoekjes met tafeltjes. Beneden staan naast gewone tafeltjes ook een aantal hoge tafels bij de open keuken, boven is een grote ruimte met een klein terrasje voor wanneer het mooi weer is. Voor vandaag geen optie, het regent en is guur zo begin December.

We weten al precies waar we zin in hebben: een verrassingsmenu. We kiezen dan ook voor het 5-gangen chefsmenu (dat overigens elke 3 weken wisselt) met bijpassende wijnen. Dat wordt lekker een avond gezellig bijpraten en samen genieten van heerlijke aroma’s en smaken.

Als appetizer krijgen we een Copperhead gin met een kaneelstokje en veel ijs. Lekker fris drankje dat onze trek een beetje aanwakkert. We hebben een hoge tafel gekregen bij de grote open keuken en kunnen zodoende mooi mee spieken met de gerechten die worden opgemaakt en klaar gemaakt om te worden uitgeserveerd. We zien al wat lekkere dingen voorbij komen waar we blij van worden. Bij de gin krijgen we een klein koolraap-kokos soepje. Er zit een lekker zoetje in door de kokosroom die een lekker filmend laagje in de mond achterlaat. Dat filmende laagje komt goed van pas als de eerste wijn wordt ingeschonken. Het is een Duitse witte wijn uit Baden met een voor ons onbekende druif: Gut Edel, ook wel Chasselas genoemd, is een druif die met name groeit in Zwitserland, de Loire regio en dus in Baden. In de neus heeft de wijn veel rijke aroma’s en mineraliteit terwijl het ook zijn balans houdt met een zuurtje. Een typische wijn die je laat watertanden. Fijn! Bij dit glas krijgen we een gebrande dorade die deels rauw wordt gelaten. Heel bijzonder! De dorade is afgelakt met een saus van limoen en gebrande sesam. Op het couvert ligt ook een klein bolletje “eigen interpretatie van sushirijst”, een gelei van soyasaus en een flinterdun aardappel koekje met Japanse kruim.

De wijn past erg goed bij het romige van de Japanse mayonaise in de sushirijst en het rauwe van de dorade. Het geheel geeft een lekkere verlenging van de smaken.

Hierna krijgen we een pecorino uit de Marken, Italië, ook een heel aromatische wijn waarin we duidelijk mandarijn ruiken met een ondertoon van anijs en een klein zuurtje. De wijn geeft een klein prikkeltje in de mond zonder dat er bubbeltjes in zitten. Bij dit fijne glas krijgen we een vegetarisch gerechtje: gepofte en gegrilde knolselderij met een chutney van pompoen, daaroverheen een bearnaisesaus en voor de finesse een beetje geraspte wintertruffel en gerookte amandel. Een fijn gerecht met subtiele smaken.

De overhand heeft in dit geval de bearnaisesaus qua smaak, een tikkeltje overheersend naar onze smaak. Met name de gebrande amandelen hebben een match met de wijn. Het zuurtje van de wijn wordt iets naar de achtergrond gedrongen en daardoor proeven we de secundaire smaken van de wijn; een beetje karamel en wat boersigheid die we zonder de combinatie met het gerecht niet proefden.

Na dit tussengerecht wordt voor ons als volgende wijn een Limoux uit Frankrijk geschonken, een blend van drie druiven – chardonnay, chenin en mauzac. Wat een verrassing is dit! Vonden we de andere wijnen al heel aromatisch, deze wijn is de overtreffende trap! We ruiken direct de sterke geuren van karamel, anijs en ook het scherpe van lijm (klinkt niet lekker, is het wat ons betreft wel :-)). Wij vinden het een bijzonder fijne balans en worden instantly gelukkig, als we dat al niet werden van de vorige gangen.


Als gerecht wordt hierbij een stukje wilde heilbot filet geserveerd met een beurre blanc saus en wat pastinaak, romanesco en een gepoft tomaatje.

Op het eerste gezicht een eenvoudig gerecht, de saus is echter een fantastisch smaakbommetje. Door het romige en het zoutige van de saus wordt de wijn op een prettige manier wat zoeter en we proeven de karamel en anijs prominenter. Wat een super lekkere wijnspijs combinatie! Het is dat we weten dat we nog meer krijgen, anders dit zouden we nog een keer bestellen!

Na de 3 witte wijnen is het tijd voor een rode, Mas las Cabes uit de Rousillion, Frankrijk, gemaakt van de grenache druif. Grenache staat bekend om zijn tonen van zwart fruit, zoals bramen en pruimen. Na de rijke smaken van de vorige witte wijnen is dit even omschakelen en wennen aan de tannines. Bij deze wijn krijgen we een mooi gerecht met eendenborst met een gepoft tomaatje, venkel, romanesco en fregola (bolletjes van pasta) met een jus.

Als smaakmaker op de eendenborst is Chinese Five spices gebruikt. We vinden het een gebalanceerd gerecht waarbij de zoute tonen van de jus goed matchen bij het zachte van de eendenborst en de five spices. De jus en de wijn zijn ook een logische combinatie en de jus maakt dat de wijn minder tannineus wordt we meer tonen van het zwarte fruit proeven in ons glas.

Na deze gang vraagt Nick ons: willen jullie graag kaas of zoet als dessert? Both please! We besluiten de kaasgang te delen. Bij de kaas krijgen we een semi dulce witte Rueda. In het glas heeft de wijn een mooie okergele kleur en ruikt een beetje naar kiwi en tropisch fruit. Omdat dit semi dulce is heeft de wijn ook nog wat frisheid. Hierbij krijgen we een beschaafd bordje met verschillende kazen. Heel verfrissend: de kaas komt bij De KaasKampanje vandaan. Helaas is de foto van de kaasgang erbij ingeschoten. We zaten kennelijk te veel te genieten!

Tijd voor zoet. Als bijpassende wijn krijgen we een Vin Santo uit Toscane. Vin Santo, de naam zegt het al: heilige wijn. Deze wijn werd van oudsher geschonken tijdens de kerkmis in Toscane. Wij krijgen hem in een andere setting vandaag, bij een lekker dessert met peer.

Op ons bord: geblancheerde peer met een grenache van pure chocolade en een grenache van yoghurt en witte chocolade met daarbij wat merengue en een crumble. De Vin Santo heeft nog een beetje frissigheid die we wel kunt gebruiken bij de pure smaak van de grenache. Al met al een heerlijk gerecht!

Om het eten nog even te laten zakken voordat we ons door de gure wind en regen buiten weer een weg naar huis banen drinken we nog een kopje thee en koffie met daarbij een paar heerlijke (!) bonbons. Een goede afsluiter van een fantastische avond! Als een van de laatste bezoekers lopen we voldaan naar buiten en weten zeker: hier gaan we vaker eten. Heerlijk eten, goede wijnen, mooie combinaties en last but not least een gastheer die het helemaal begrijpt. En hoe leuk is het als je naam rijmt op de naam van het bedrijf waar je werkt! Dank je wel voor de geweldige avond Nick (en natuurlijk ook de keukenbrigade met o.a. Rick) van Brick!

CuliHaarlem beoordeling (1-10):

  • Bediening: 9
  • Gerechten: 8
  • Wijnspijs: 8
  • Entourage: 8
  • Prijs-kwaliteit: 9

Totaalscore: 8,5

Info restaurant:

Brick
Breestraat 24
2011 ZZ Haarlem
www.restaurantbrick.nl
023-5511827

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *